Het belang van onderzoek als je foodcontent gaat maken
En: heel gek interview met moederbedrijf van Lay's
Alle cadeautjes uitgepakt? Mooi. Tijd om eindelijk af te tellen naar het einde van het jaar. Op 15 en 22 december zal ik langzamerhand terugblikken op afgelopen jaar (en op 29 december even geen nieuwsbrief wegens vakantie) en in het nieuwe jaar gaan we gelijk goed van start, want dan staat de Horecava (een beurs voor foodprofessionals) weer voor de deur.
Maar goed, zover is het nog niet. In deze nieuwsbrief bespreek ik de laatste video’s van food influencer Eatingwithtod, die afgelopen week in Nederland was. En er was een heel gek interview met het moederbedrijf van Lay’s, die ik werkelijk waar niet begrijp. In het betaalde gedeelte vertel ik waarom.
Laten we eerst beginnen over Eatingwithtod. Ik volg hem met interesse, al heb ik zo mijn kanttekeningen met hem. De overconsumptie is duidelijk aanwezig en het gaat eerder om foodporn dan om kwaliteitseten, en de reactie dat hij alles opeet met z’n vrienden en de rest aan daklozen geeft, ruiken vooral naar lulkoek. Maar goed, misschien is dat mijn zure zelf. Hij weet in ieder geval wel echt een groot publiek te bereiken met zijn aanstekelijke enthousiasme en zijn oog voor foodporn.
Alleen: aan zijn keuzes voor hotspots twijfel ik ontzettend. Gaat hij wel oprecht naar de beste tenten? Afgelopen week was hij in Amsterdam en maakte hij daar gekke keuzes - nou ja, hij ging wel naar Davies, chapeau voor dat - maar dat-ie een haring voor 6 euro ging halen, appeltaart bij Winkel43 ging eten en bij Fabel Friet een “beroemd Nederlands frietje” ging halen getuigt van weinig kennis.
Ik kan er een heel hoofdstuk aan wijden, maar laat ik even alleen de video over Fabel Friet eruit pikken. Laat ik gelijk toegeven dat ze inderdaad hele goede frietpatat maken, van uitmuntende kwaliteit, echt, maar ik vind het vervelend om te zien dat het door Tod naar de buitenwereld wordt gecommuniceerd als een Nederlands frietje. Nee, daar is niks Nederlands aan - friet met Parmezaanse kaas kan eerder een Italiaanse uitvinding zijn.
Onder zijn video reageerde ik ‘that is a tourist trap’, waarna ik enkele uren later een zeer emotioneel DM van de mensen van Fabel Friet kreeg. Dat het beledigend en schandelijk is, wat ik heb gezegd. Natuurlijk, het is niet leuk om tourist trap genoemd te worden - maar het heeft, nogmaals, niet met de kwaliteit van hun producten te maken.
Feit is namelijk dat deze zaak voornamelijk toeristen en dagjesmensen trekt. Als je naar de doorgeplaatste stories van hun pagina kijkt, zie je dat de stories voornamelijk afkomstig zijn van toeristen. Daar is niets verkeerds aan. Toen ik dat uitgelegde aan de mensen van Fabel Friet, kreeg ik terug dat ze “hier ook niet voor hebben gekozen.”
Vind ik eerlijk gezegd een kulargument. Je hebt inmiddels drie zaken, je verdient bakken met geld aan je frietje, dus dan vind ik dat je hierboven moet staan. Geniet van het feit dat het zo goed met je zaak gaat, in plaats van het zogenaamd bestrijden van het argument van mij (en honderden anderen, trouwens) dat je een tourist trap bent. Als je dat echt verschrikkelijk vind, dan haal je dat beroemde frietje met parmezaanse kaas van het menu en bied je alleen een patatje oorlog aan. Zo moeilijk is het niet.
Goed, met dit argument wil ik aantonen dat ik het zorgwekkend vind om steeds vaker foodinfluencers te zien die zonder enige kennis dingen aanraden die niks te maken hebben met authenticiteit - zoals Jord Althuizen het vorige week al in zijn column beschrijft. Zulke video’s van Eatingwithtod hebben vooral te maken met commercie, met likes, en niet met kwaliteit. Als Tod zijn research had gedaan, had-ie een aparte video over bijvoorbeeld Patatzaak, Eiburgh Snacks of Vleminckx (wat-ie achteraf toch meenam in een andere overzichtsvideo, gelukkig maar) gemaakt.
Ik zou je willen adviseren om ook eens artikelen van De Buik te lezen en journalisten als bijvoorbeeld Mara Grimm, Joel Broekaert, Hiske Versprille, Sanne van Rij en Irene de Bruijne te volgen (en ik leer zelf ontzettend veel van hen en probeer dat ook over te brengen in mijn eigen video’s, hopelijk zien jullie dat ook terug). Zij hebben oog voor het verhaal achter eetgelegenheden. We hebben die ultra blije TikTok-video’s niet nodig joh. Veel te commercieel.
Goed, overige dingen die mij afgelopen week opvielen:
Thuisbezorgd heeft de vier ‘belangrijkste’ foodtrends voor 2025 op een rijtje gezet
La Liste heeft 13 wereldwijde trends in de gastromische wereld op een rijtje gezet, erg interessant.
Lawson in Japan heeft nu drinkbare mayonaise. Ai, was ik maar weer in Japan!
Deze recensies heb je mogelijk gemist:
Broodje kofte cheddar van Konya Etlietmek in Amsterdam
Betaal 5 euro per maand en krijg iedere week meer achtergrond (die vind je onder de paywall), de beste bonusaanbiedingen en de nieuwste items uit de supermarkt. Je steunt mij vooral als maker en kan ik blijven doorgaan met meerdere gratis recensies per week die ik op mijn Instagram plaats.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Snackspert’s Substack to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.